Danone verseny

 

A TEGY gasztronómiai pályázat egyik nyertese a "harminCegy" csapat, azaz a Hermanos 5.c Várnai Gabriella osztályfőnök vezetésével.

 

„Ezt jól kifőztétek! Egészségesen finomat!" címmel a Danone Kft. "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" társadalmi célú programja gasztronómiai pályázatot hirdetett. Háromfogásos egészséges menüsorral pályázhattak ötödikes osztályok. A gyerekek olyan ételsorral nevezhettek, amelynek két kiemelten fontos alapanyaga a tejtermék és a zöldség-gyümölcs.

Az 5.c nyereménye: látogatás a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. budapesti üzemébe.

 

Az 5.c a következő menüsorral győzte meg a zsűrit:

 

Végig hideg meggyleves 

Hozzávalók: 
2 üveg magozott meggybefőtt
2 nagy pohár Danone meggyjoghurt
1 nagy pohár Danone tejföl
1 citrom leve
fahéj és cukor ízlés szerint

Elkészítés: 
A hozzávalókat a meggybefőttek kivételével összeöntjük, kézi mixerrel elkeverjük. Beleöntjük a meggybefőtteket lével együtt és elkeverjük.
Hűtőben fél órát állni hagyjuk, majd tálaljuk.

 

Kekszes csirkemell salátával 

Hozzávalók: 
5 csirkemell
a páchoz: 2 kis pohár Danone joghurt, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, só
a panírhoz: 1 csomag TUC keksz morzsává törve
a salátához: 1 kígyóuborka, 1 nagy gömbölyű fehér retek, 1 fej saláta, 2 kápia paprika, 5 paradicsom, 1 zöldpaprika
a salátaöntethez: 2 kis pohár Danone joghurt, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, só, pici olívaolaj

Elkészítés: 
A fokhagymát megtörjük, a fűszerekkel együtt a joghurthoz adjuk és a kisebb darabokra vágott csirkemellet megúsztatjuk a pácban. A zöldségeket kedvünk szerinti formákra vágjuk némi olívaolajjal meglocsoljuk és a megtört fokhagymát, bazsalikomot és sót a joghurthoz adjuk, majd ráöntjük és összekeverjük a zöldségekkel.
Miután a csirkemell pácolódott kb. fél órát, a morzsává tört TUC kekszben megforgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 20 percig sütjük. A frissen kisült húst a vegyes salátával tálaljuk.

 

Poharas szilvás süti 

Hozzávalók: 
2 kis pohár Danone kefir
2 kefires pohárnyi cukor
4 kefires pohárnyi liszt
1 kefires pohárnyi olaj
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
5 tojás
1 citrom reszelt héja
1 kg szilva
ízlés szerint fahéjas cukor a szilvára

Elkészítés: 
A szilván kívül az összes hozzávalót egy tálban kézi mixerrel elkeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A félbevágott szilvákat meghintjük a fahéjas cukorral és a tészta tetejére helyezzük, enyhén belenyomogatjuk a masszába. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 40 percig sütjük.

 

Demcsák Zsuzsa gyerekekkel együtt főzött - videó

 

Danone program az 5. évfolyamban  (képek)